Egzersiz ve Ülseratif Kolit |
Uzmanlar iltihabi bağırsak hastalığında (IBD) osteoporoz riski fazla olduğu için Ülseratif Kolit ,Crohn ve iltihabi bağırsak hastalığı olan kişilerde %30 ile %60 arasında bir oranında kemik yoğunluğunun düşük olduğunu,yani kemiklerin olması gerektiği gibi güçlü olmadığını belirtiyorlar.
Vücudun enfeksiyona karşı reaksiyonuna 'sitokin' diye adlandırılan proteinler de dahil olur ve bunlar,vücudumuzun kemik yapımına ve kemik yıkımına dahil olabilir.Ülseratif koliti tedavi etmek için kullanılan kortikosteroid ilaçlar,osteoporoz riskini arttırabilir.
Kemikler de tıpkı kaslar gibi egzersizle güçlenebilen dokulardır tıpkı kaslarımız gibi egzersizle kemiklerin incelmesine müdahale edilebilinir.Kemikleri güçlendiren egzersizler taşımayla ilgili olan egzersizlerdir.Vücunuzu yer çekimine karşı koymaya zorlayan egzersizlerdir.Merdiven çıkmak,yürümek,dans etmek ağırlık çalışmak bu türdeki egzersizlerdir.
Egzersize yeni başlıyacak olanlar yavaş başlayın zamanla güçlü hissettikçe daha çok güç isteyen seviyelere aşamalı olarak geçin.Kuvvetli egzersizler bazı kişilerde ishali ve krampları tetikleyebilir.Böyle durumlarda egzersizi biraz hafifletin ya da farklı bir egzersize geçebilirsiniz.
Egzersizin kolon kanseri ülseratrif kolit hastaları üzerinde risk azatlıp azaltmadığı riskine bakılmamış ezgezersiz ülseratif koliti olan kişilerde kolon kanserini önlemeye yardım eder mi?araştırmacılar bunu bilmiyorlar fakat egzersiz ülseratif kolite faydaları vardır.
Ülseratif Kolit için yapılmayacak ve yapılacak egzersizler şunlardır.Egzersiz öncesi ve sonrası bol su için özellikle de eğer ishaliniz ya da dışkınız karından atıldğı bir sistem kullanıyorsanız. Aerobik egzersizlerden 3saat önce çok yemek yemekten kaçının.Ağırlık çalıştığınızda ishaliniz artıyorsa hafif bir egzersize geçin.Sizin için en iyi türdeki egzersiz türü ve süresiyle ilgili doktorunuza danışın.
0 yorum:
Yorum Gönder