Kolit hastaları nasıl beslenmeli?


Ülseratif Kolit Beslenme 










Kolit hastalığında da ne tür bir hastalık konuşuluyorsa tedavide olduğu gibi beslenmede de farklılık gösterebilir.Sinirsel bir kolit söz konusuysa hasta istediğini yiyebilir,belli bir diyet yoktur.Hasta kendisine rahatsızlık hissi veren besinleri kendi keşfeder.Yediklerine dikkat etmesi gerekir.Hasta eğer süt içtiğinde eğer karında kramp,gaz sancısı ve sindirim sorunları  hissediyorsa, süt ürünlerinden kaçınılması gereklidir.Yağlı ve gaz yapan baklagil türü aşırı tüketmemek gerekir.Bunlar iltihabi bağırsak sendromu için geçerli olan tavsiyelerdir.
Ülseratif kolit yani crohn hastalığında da belli bir diyet listesi yoktur çünkü bu hastalığın diyetle ilişkisi olmadığı düşünülüyor.Bu hastalar da tıpkı iltihabi bağırsak hastalarında da olduğu gibi eğer süte duyarlıysa süt tüketiminde rahatsızlık hissediyorsa süt ürünlerinden kaçınıp,kendisini rahatsız eden besinlerden uzak durmalıdır.Hastalık eğer çok aktif dönemdeyse günde 10-15 kez tuvalete çıkılıyorsa fazla posalı besinlerin alınmasını kısıtlıyoruz.

Birçok kolit hastası aşağıdaki  bir yada birden fazla besinin kolit hastalığına iyi gelmediğini anlamışlardır.


  • Alkol
  • Kafein
  • Gazlı içecekler
  • Eğer laktoz intoleransı varsa süt ürünleri
  • Kuru fasulye, bezelye ve bakliyatlar
  • Kuru meyveler, çilek, çekirdekli ya da etli meyveler
  • Sülfür ya da sülfat içeren yiyecekler
  • Çok lifli besinler, tam tahıl ürünleri dahil
  • Acı soslar ve acı biber
  • Etler
  • Kabuklu yemişler, mısır gevreği
  • Patlamış mısır
  • Sorbitol içeren ürünler (şekersiz çiklet ve şekerlemeler)
  • Çiğ sebzeler
  • Rafine edilmiş şeker
  • Tohumlar
  • Baharatlı yiyecekler ve sosla


Sağlıklı Günler

0 yorum:

Kolit hastaları nasıl beslenmeli?


Ülseratif Kolit Beslenme 










Kolit hastalığında da ne tür bir hastalık konuşuluyorsa tedavide olduğu gibi beslenmede de farklılık gösterebilir.Sinirsel bir kolit söz konusuysa hasta istediğini yiyebilir,belli bir diyet yoktur.Hasta kendisine rahatsızlık hissi veren besinleri kendi keşfeder.Yediklerine dikkat etmesi gerekir.Hasta eğer süt içtiğinde eğer karında kramp,gaz sancısı ve sindirim sorunları  hissediyorsa, süt ürünlerinden kaçınılması gereklidir.Yağlı ve gaz yapan baklagil türü aşırı tüketmemek gerekir.Bunlar iltihabi bağırsak sendromu için geçerli olan tavsiyelerdir.
Ülseratif kolit yani crohn hastalığında da belli bir diyet listesi yoktur çünkü bu hastalığın diyetle ilişkisi olmadığı düşünülüyor.Bu hastalar da tıpkı iltihabi bağırsak hastalarında da olduğu gibi eğer süte duyarlıysa süt tüketiminde rahatsızlık hissediyorsa süt ürünlerinden kaçınıp,kendisini rahatsız eden besinlerden uzak durmalıdır.Hastalık eğer çok aktif dönemdeyse günde 10-15 kez tuvalete çıkılıyorsa fazla posalı besinlerin alınmasını kısıtlıyoruz.

Birçok kolit hastası aşağıdaki  bir yada birden fazla besinin kolit hastalığına iyi gelmediğini anlamışlardır.


  • Alkol
  • Kafein
  • Gazlı içecekler
  • Eğer laktoz intoleransı varsa süt ürünleri
  • Kuru fasulye, bezelye ve bakliyatlar
  • Kuru meyveler, çilek, çekirdekli ya da etli meyveler
  • Sülfür ya da sülfat içeren yiyecekler
  • Çok lifli besinler, tam tahıl ürünleri dahil
  • Acı soslar ve acı biber
  • Etler
  • Kabuklu yemişler, mısır gevreği
  • Patlamış mısır
  • Sorbitol içeren ürünler (şekersiz çiklet ve şekerlemeler)
  • Çiğ sebzeler
  • Rafine edilmiş şeker
  • Tohumlar
  • Baharatlı yiyecekler ve sosla


Sağlıklı Günler

0 yorum: